Vores talentfulde anlægsgartnerelever, Magnus og Nikolaj, har vundet DM i Skills🥇 LÆS MERE
  • Nyheder >
  • Den nyeste markteknologi på skoleskemaet

Den nyeste markteknologi på skoleskemaet

30-06-2022

I undervisningen på 2. hovedforløb hos JU Århus får landmandseleverne skrevet et mantra på tavlen, som bliver stående hele deres skoleperiode: HENT 1000 kr. pr. hektar. De skal konstant overveje, hvordan de opnår et større udbytte eller bedre kvalitet for en lavere pris, eller hvordan de opnår mere for den samme pris. Der er masser af elementer, de kan skrue på – og de nye teknologiske hjælpemidler er uundværlige at have med i værktøjskassen for at opnå målet.

Derfor tilbyder vi nu også et nyt valgfrit specialefag af en uges varighed, der hedder Markteknik, GPS, autostyring og robot m.m. Faglærer, Martin Nielsen, siger:

”De forskellige teknologier kan hjælpe landmanden med at få et større udbytte, spare penge og samtidig dyrke jorden mere bæredygtigt. Derfor er det vigtigt for os som skole at klæde vores elever på til den virkelighed, der møder dem ude på den anden side af uddannelsen. Med det nye fag får de dermed en større indsigt i, hvad der findes af muligheder og en kort introduktion i, hvordan man bedst anvender de forskellige teknologier.”

Eleverne lærer bl.a. hvordan kan man bruge programmer som CropManager og CropSAT til at graduere gødskningen ved hjælp af kortlægning af marken. Ved hjælp af kortlægningen kan de med Robin Hood-princippet sikre en mere ensartet kvalitet ved give mindre gødskning, hvor udbyttet er stort – og mere hvor udbyttet er mindre. De har også fokus på graduering af udsæden. Eleverne har også snuset til forskellige Apps som fx Kemi Tjek, Farm Tracking Free og andre apps, der hjælper med udbyttemåling, lagerstyring og registrering af tidskørsel mv. De har også stiftet bekendtskab med ESGreen Tool, som er landbrugets nye digitale klimaværktøj.

Eksempel på et biomassekort, der er genereret ud fra et satellitfoto, som man kan anvende til at graduere gødskningen. Eleverne får også undervisning i at tilføje egne justeringer til kortet: