☀️ Glæd dig til en festdag, når vi holder Åbent Hus i Beder torsdag d. 30. maj fra kl. 14-20 ☀️ LÆS MERE
  • Nyheder >
  • JMF-elever zoomer ind på gule maskiner

JMF-elever fra JU Århus zoomer ind på gule maskiner

08-11-2023

Jordbrugsmaskinførerne på 2. hovedforløb har netop haft de såkaldte “Gule Uger” på skoleskemaet i uge 43-44. Her har de haft fuldt fokus på entreprenørmaskiner, både teoretisk men i høj grad også praktisk.

 

Højdepunkt på uddannelsen
En hel uge i grusgraven, hvor eleverne får lov at arbejde med de store gule maskiner, er ét af højdepunkterne på uddannelsen. Anders Stærdahl Jensen, som er lærling hos Egebjerg maskinstation siger: 

“Det er det fedeste forløb, jeg har oplevet i løbet af uddannelsen. Jeg har ikke arbejdet meget med entreprenørfaget, inden jeg mødte ind på skolen, og de to uger med både teori og praksis har givet så god mening. Jeg føler virkelig, at jeg har lært noget af forløbet. Det har været fedt at prøve kræfter med så stort et udvalg af maskiner – jeg kunne nemt kunne have brugt en uge mere!”

Gode samarbejder med branchen hæver niveauet
Faglærer, Max Frederiksen, fra JU Århus, fremhæver de gode samarbejder med branchen, som i høj grad løfter niveauet for de to temauger. Igen i år har S.D. Kjærsgaard suppleret skolens egen maskinpark med to maskiner. 

En gravemaskine; Case CX250D med Engcon rotortilt og en gummiged; Leica 3D Case 721G. I første uges program underviste TAJIMA TRADING ApS i brug af laser, og eleverne var på virksomhedsbesøg hos Dansand. 

Desuden er skolen også rigtig glad for et nyt samarbejde med JJ Grus A/S ved Låsby – og glæden er gengældt. Søren Brandt fra JJ Grus siger:

“Vi har været glade for at kunne huse JMF-eleverne i en lille uges tid. Det gælder jo også vores fremtidige maskinførere, og forhåbentligt vender én eller flere hovedet vores vej, når der skal søges job efter endt læretid. Det er dejligt at se nogle unge mennesker, der trods vind og vejr har et smil på læben, og nyder hvad de laver.”

Udover at stille grusgraven til rådighed, udlånte de også venligst en gummiged til skolen, og eleverne har hele ugen hjulpet med at lave sand i grusgravens sortereanlæg. Udover de nævnte maskiner var der også jordvogne, som eleverne brugte til at løse opgaven med at flytte jord. De skulle også løse opgaver, som handlede om afsætning og graveøvelser. Torsdag efter de sidste øvelser, skulle maskinerne køres tilbage til skolen og rengøres. 

En våd omgang
Det er nærmest blevet en tradition, at regnen skal stå ned i stænger, når de Gule Uger ruller af stablen. I år var ingen undtagelse, og de våde forhold er jo også noget, som jordbrugsmaskinførerne uundgåeligt vil møde ude i virkeligheden. Humøret var heldigvis intakt, og de kunne gennemføre øvelserne med entreprenørmaskinerne uden problemer. Den nye grusgrav, som dannede rammerne i år, indeholder mere sand end jord, og det gjorde det heldigvis til en noget mindre mudret oplevelse end tidligere år.