☀️ Glæd dig til en festdag, når vi holder Åbent Hus i Beder torsdag d. 30. maj fra kl. 14-20 ☀️ LÆS MERE
  • Nyheder >
  • JMF-elever forbereder sig til en sikker G-dag

JMF-elever forbereder sig til en sikker G-dag

17-01-2023

J-dag er en vigtig mærkedag for mange JMF’ere, men det er G-dag bestemt også. Vi nærmer os 1. februar og G-dag, hvor sæsonen for gylleudbringning går i gang. Hvert år går der dog skår i glæden, når vi hører om gyllegasulykker, der er skyld i dødsfald, eller at nogen har sin mistet førlighed. Netop derfor er det så vigtigt at skabe fokus på sikkerheden i forbindelse med håndtering af gylle. 

Vi sætter hver januar fokus på emnet i samarbejde med Samson Agro, så vores JMF-elever får et grundigt kendskab til gyllens faldgruber.

Faglærer, Max Frederiksen, siger:

“Som ung jordbrugsmaskinfører er G-dag som regel en stor dag, som man har set frem til – og man glæder sig bare helt vildt til at komme i marken. Desværre er der for få, der midt i begejstringen har fokus på udviklingen af gyllegasser. Men ét lille fejltrin kan faktisk koste dem eller andre livet på et splitsekund. Der er der ikke mange, der ved – og det vil vi gerne være med til at lave om på. Det er én af grundene til, at samarbejdet med Samson Agro et vigtigt element i vores undervisning.”

Gode huskeråd og alarm kan redde liv 

Kim Bennike, der er kursusudvikler- og underviser, er den ene ud to af Samson-repræsentanter, der har sammen kommer og har en årlig undervisningsdag hos JU Århus. Det sikkerhedsmæssige står for ham som noget af det helt centrale i undervisningen:

“Vi ser hvert år nogle grimme ulykker forårsaget af svovlbrinte, som relativt let kunne være undgået. Som gyllevognsproducent, ønsker vi at tage et ansvar og sætte ekstra fokus på området ved gøre vores kommende brugere ekstra bevidste om de farer, der er ved gyllehåndteringen.”

Kim Bennike anbefaler blandt andet, at man bærer en såkaldt HS2-alarm, når man arbejder med gylle. Det er en gasdetektor, som man kan erhverve sig for relativt få penge. For svovlbrinten er en snigende dræber. I sundhedsskadelige koncentrationer lammer den lugtesansen, så der er absolut ingen advarselstegn. Endnu et råd er, at man skal være ekstra opmærksom ved omrøringen af gyllen, hvor gassen frigives. I vindstille vejr kan det være særdeles farligt at opholde sig i nærheden af en gylletank under omrøring, da gassen vil lægge sig som et tykt tæppe omkring tanken i stedet for at blive ført væk af vinden.

Andre temaer i undervisningen

Vi har efterhånden en mangeårig tradition for, at Samson Agro kommer og underviser vores jordbrugsmaskinførerelever i gylleudbringning. Ud over det sikkerhedsmæssige i forhold til udviklingen gyllegasser og korrekt håndtering af de store vogne, så får eleverne også den nyeste ekspertviden om indstilling af selve gyllevognen, gødningssammensætning og optimal udnyttelse af gødningen. Til dagens undervisning havde vi endnu engang lånt en Samson Gyllevogn af Tandergård, som er nabo til vores landbrugsafdeling, Bredballegård.

Uddannelser
08-05-2024
Kurs mod grøn innovation på ny camp
Et nyt initiativ, som er muliggjort gennem støtte fra ”Grøn iværksætterpulje til ungdomsuddannelser 2023” og som er udført i samarbejde med række virksomheder.
Generelt
01-05-2024
Nye campusfaciliteter med grøn rambla snart på vej
Med nye tidssvarende faciliteter, ønsker vi at skabe et inspirerende campusområde, hvor byggeriet og de omkringliggende grønne arealer går op i en højere enhed.
Navne
22-04-2024
Magnus og Nikolaj har vundet DM i Skills
De to nye danmarksmestre Magnus Franch Hald og Nikolaj Dalsgaard Bohfeldt, gav den alt, hvad de havde. De leverede et imponerende stykke håndværk med deres haveanlæg.