31. marts 2025

Styrk medarbejder­loyaliteten med en grøn lederuddannelse

Anlægsgartnerbranchen har i høj grad brug for kvalificerede medarbejdere. Med den stigende kompleksitet i arbejdsopgaverne vokser samtidigt også behovet for medarbejdere med lederkompetencer.

Uddannelser
Generelt
Kurser
Anlægsgartner

Som skole har vi et godt bud på, hvordan anlægsgartnervirksomheder kan øge loyaliteten blandt både deres ledere og medarbejdere. For nylig har vi nemlig afsluttet vores tredje hold på den grundlæggende lederuddannelse for anlægsgartnere, der netop klæder branchens medarbejdere på til at tage større ansvar og løse nye, mere udfordrende opgaver. 

 

De nyuddannede fra den grundlæggende lederuddannelse. ” Nr. to fra venstre er underviser Steen Jacobsen.

Mange medarbejdere søger videre til konkurrerende virksomheder eller andre brancher, hvis de enten keder sig eller får et ansvar, de reelt ikke har de rette kompetencer til at løfte. 

”Det er drønærgerligt, når branchen bugner af opgaver og samtidigt mangler kompetent arbejdskraft. Virksomheder, der sender deres medarbejdere på lederuddannelsen, får dem retur mere motiverede og i stand til at løse opgaverne mere effektivt. Jeg vil samtidigt gerne opfordre branchen til at være mere proaktiv og spotte medarbejdere med lederpotentiale tidligt. Send dem gerne afsted på uddannelsen, allerede inden de træder ind i en lederrolle. For udover at skabe en større motivation for at blive i virksomheden, så er de også klar, når jobmuligheden byder sig.”

Sådan lyder opfordringen fra Steen Jakobsen fra Aarhus Business College, der er en af underviserne på uddannelsen. Budskabet er derfor klart: Hvis anlægsgartnerbranchen vil holde på de dygtige medarbejdere, er det en god investering at tilbyde dem den grundlæggende lederuddannelse.


Dygtige ledere resulterer i mere loyale medarbejdere

Undersøgelser viser, at 60-70% af dem, der laver et jobskifte, gør det på grund af utilfredshed med deres nærmeste leder. Udover at give de dygtigste medarbejdere lederkompetencer, har lederuddannelsen også den positivt afsmittende effekt at de mere udførende medarbejdere, der får en bedre leder, oplever ofte større motivation og jobglæde. Bedre trivsel fører samtidig til øget fleksibilitet, produktivitet og kvalitet. Dermed forplanter effekten sig og skaber grobund for at fremme loyaliteten på flere niveauer.

Formand fra Dalgas føler sig styrket med nye lederkompetencer

En af deltagerne på lederuddannelsen i 2024/2025 er Karsten Olesen, der arbejder hos Dalgas (tidligere HedeDanmark). Han har været ansat i virksomheden i mange år og har gennem de seneste tre år gradvist fået mere ansvar som formand. Han fungerer som projektlederens højre hånd, har ikke personaleansvar, men står for den daglige ledelse. Han sikrer fremdrift i projekterne og justerer undervejs efter behov.

Dalgas havde to medarbejdere med på årets lederhold. Fra venstre: Morten Andersen, Karsten Olesen og projektleder Ellen Lillian Steen Andersen

Karsten Olesen mener, at både han selv og kollegaerne har fået noget ud af, at han har taget lederuddannelsen:

"Jeg har fået mange gode værktøjer, som jeg kan bruge i det daglige. Særligt emner som kommunikation, konflikthåndtering og motivation af medarbejdere har været inspirerende. Det har været en øjenåbner at lære, hvordan jeg kan få medarbejderne til at tage ejerskab for opgaverne og inddrage dem i, hvordan de bedst bliver løst. Især den unge generation har brug for at kunne se formålet med de opgaver, de bliver stillet."
Karsten Olesen i sit job som formand hos Dalgas

Det var Karsten Olesens nærmeste leder og projektleder, Ellen Lillian Steen Andersen, der opfordrede ham til at tage lederkurset:

"Vi kom ind på snakken til en MUS-samtale, hvor vi talte om, at det kunne være gavnligt med nogle værktøjer til at håndtere nogle af de daglige udfordringer, som Karsten står med. For eksempel oplever vi en stigende diversitet omkring vores kommunikationsteknikker. Det gælder også kommunikationen med vores kunder, bygherrer og samarbejdspartnere, og det er vigtigt, at vi er gearet til alle typer opgaver. Så jeg undersøgte mulighederne og fandt frem til, at den grundlæggende lederuddannelse var et rigtig godt svar på vores behov. Allerede nu oplever jeg, at Karsten har fået nogle brugbare værktøjer, som letter hans arbejde.”

Hun fremhæver også fordelen i, at uddannelsen er bygget op med en vekslen mellem to ophold på skolen og nogle mellemliggende uger ude i virksomhederne. På den måde kan lederaspiranterne afprøve noget af teorien i praksis og tage de brugbare erfaringer med tilbage til anden del af undervisningsforløbet. 

Vi har holdstart igen til oktober. Læs mere om uddannelsen hér:

Relaterede Nyheder