• Nyheder >
 • Elever fra JU Århus deltager i HortOlympics

Elever fra JU Århus deltager i HortOlympics

04-06-2019

To elever fra Jordbrugets UddannelsesCenter Århus (JU Århus) tog d. 29. maj – 1. juni til Estland for at deltage i den allerførste udgave af HortOlympics; gartnerfagets svar på de Olympiske Lege.


Hvor de fleste holdt et par fridage i Kristi Himmelfartsferien, så var der andre, som var kommet på ekstraordinært arbejde. Cassandra Rasmussen (gartnerelev, 16 år) og Michael Vodder (anlægsgartnerelev, 25 år) var de eneste danske repræsentanter, som i Estland dystede mod 18 hold med elever fra 15 andre europæiske lande i de i alt 20 forskellige gartnerfaglige discipliner. Ud af de 20 discipliner vandt Michael og Cassandra to;
Identifikation af frø, frugt og kogler samt Vægt af grønt/frugt. Alt i alt kvalificerede de sig til en 9. plads. Den samlede 1. og 2. plads gik til to hold fra værtsnationen Estland, og Slovakiet indtog 3. pladsen.


De to elever, som til daglig begge går på Grundforløb 2 på JU Århus, havde forberedt sig grundigt hjemmefra under kyndig vejledning fra JU-underviser, Anette Helbo, som også var med på sidelinjen som coach under selve konkurrencen. Som en del af forberedelserne, havde de bl.a. lavet en slags billedlotteri, så de kunne memorere planternes latinske navne og koble dem på et billede eller en pose med frø.

Michael forklarer, hvorfor han valgte at melde sig til konkurrencen: 

“Det kræver, at man lægger mange ekstra timer for at være med. Men det er et fag, jeg elsker - og jeg vil gerne lære så meget som muligt. Og så tænker jeg også, at jeg kommer til at være lidt på forkant, når jeg kommer over på hovedforløbet.”

Rammerne for denne første udgave af HortOlympics var Räpina School of Horticulture, som havde gjort sig umage skabe de bedst mulige betingelser for deltagerne.

“Det var virkelig en oplevelse for livet at være med i HortOlympics,” fortæller Cassandra. Udover selve konkurrencedelen, så gjorde det rent sociale på tværs af holdene stort indtryk på hende og særligt også den estiske natur: Vi fik en rundtur på i skolens område, hvor de bl.a. havde nogle meget smukke og specielle træer, som havde en meget tynd stamme og samtidig var meget høje.”

Coach Anette Helbo har efter konkurrencen svært ved at skjule sin stolthed over sine to deltagere: “Jeg var virkelig imponeret over deres evne til at holde hovedet koldt, humøret højt og deres benhårde forberedende træning.”

De 20 discipliner:

 1. Fem specifikke planters krav til pH
 2. Planteidentifikation 15 ud af 80 mulige
 3. Identifikation af frø eller frugt fra 15 ud af 55 mulige
 4. Iklædning af beskyttelsesudstyr
 5. Identifikation af 1 ud af 11 skadevoldere samt hvilke midler og hvor meget til bekæmpelse
 6. Podning
 7. Montering af snor på trimmer
 8. Brug af græstrimmer
 9. Vurdering af forskellige frugt og grønsagers vægt
 10. Latinske navne på salatingredienser, som gættes ved smag
 11. Vurdering af snorlængde og montering på tomat-opbindingskrog
 12. Vurdering af et konkret træs højde, alder og stammens omfang
 13. Robotprogrammering
 14. Volume af plantekummer  og hvor meget gødning, der skal til
 15. Tilplantning af planter i bed
 16. Stiklingeformering og stikning
 17. Påfylde spagnum i så-bakker og så frø
 18. Prikling af kimplanter
 19. Bygge et insekthotel
 20. Samle en sprinkler og montere den, så den spreder vand på et bestemt areal

 

Deltagende lande:

Danmark
Holland
Estland
Letland
Rumænien
Tyskland
Ungarn
Italien
Luxembourg
Tjekkiet
Slovakiet
Portugal
Sverige
Østrig
UK


Læs mere om HortOlympics hér

Flere nyheder

Internationalt
22-11-2023
1. og 2. præmie for bedste historie og film om oplæringsophold i udlandet
D. 22. november var to gartnerelever fra JU til præmieoverrækkelse i København. De havde nemlig vundet henholdsvis 1. og 2. præmien i to forskellige kategorier i årets OPU-konkurrence.
Uddannelser
10-11-2023
Få to uddannelser i én med en grøn EUX
Vi udbyder nu en fuld EUX på gartner- og anlægsgartner-uddannelserne med start fra sommeren 2024.
Uddannelser
08-11-2023
JMF-elever zoomer ind på gule maskiner
De Gule Uger er et af højdepunkterne uddannelsen for mange af eleverne, da de får lov at arbejde med de store entreprenørmaskiner i grusgraven i en hel uge.