Oplæring i Danmark

Du skal i oplæring flere gange i løbet af din uddannelse. Du kan vælge at være det samme sted hele tiden, eller du kan dele oplæringen op og få erfaring fra flere forskellige virksomheder. Dine oplæringsperioder er med til at udvikle dig både fagligt og personligt, og du skal i din første oplæring allerede på grundforløbet. Vi hjælper dig gerne med at finde ud af, hvordan du får den bedste oplæring.

Erhvervsoplæring på grundforløbet

Allerede på grundforløbet skal du i en kort prøveoplæring på 1-3 uger. Du kan bruge din grundforløbsoplæring til at prøve en bestemt virksomhed af inden den lange oplæring, og det er en god mulighed for at vise virksomheden, hvordan du vil være som lærling. Prøveoplæringen er også en god anledning til at øve dig i at skrive en ansøgning.

Er det svært at få en læreplads?

Der er gode muligheder for at få læreplads inden for landbrug, anlægsgartneri og gartneri. Der er færre lærepladser inden for skovbrug og som dyrepasser. Mange dyrepasserelever finder en læreplads i landbruget, hvor man kan passe kalve, grise og andre produktionsdyr. Mange anlægsgartnervirksomheder udfører også opgaver som skov- og naturteknikeren kender, fx træfældning og topkapning.

Hvor kan jeg søge en læreplads?

Du kan søge en læreplads hos alle virksomheder, der er godkendt til at uddanne lærlinge. Nogle virksomheder søger aktivt efter lærlinge, når de har ledige stillinger, men du kan også søge uopfordret. Du kan se alle godkendte oplæringsvirksomheder og søge lærepladser på lærepladsen.dk

Hvad er en uddannelsesaftale?

En uddannelsesaftale er en kontrakt mellem dig og den virksomhed, du skal i oplæring hos. Uddannelsesaftalen er med til at sikre, at du lærer det, du skal, i løbet af din uddannelse. Jo tidligere, du kan tegne en uddannelsesaftale med en virksomhed jo bedre. Du kan lave en uddannelsesaftale med en virksomhed allerede, inden du begynder på din uddannelse.

Hvordan er økonomien, når man er i oplæring?

Når du har en uddannelsesaftale, får du elevløn under uddannelse. Det betyder, at du får løn, når du er i oplæring, og når du er på skoleophold. Har du spørgsmål om løn eller lønsatser, kan du kontakte din fagforening.

Når du starter på en erhvervsuddannelse, kan AUB (Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag) hjælpe dig med at betale nogle af dine udgifter, når du skal i oplæring i Danmark. Der skal mindst være en samlet transporttid til og fra dit hjem og læreplads/uddannelsessted på 2½ time, inkl. ventetid med offentlig transport. Læs mere om reglerne hér

Hvad hvis min uddannelsesaftale bliver ophævet?

Hvis din uddannelsesaftale bliver ophævet, skal du kontakte skolen. Det gælder også, hvis du er i tvivl om noget vedrørende din uddannelsesaftale, eller hvis du har brug for sparring i forhold til din oplæring.

Lærepladsbesøg

Det er vigtigt for os at holde kontakten til dig og virksomheden, hvor du er i oplæring i mellem skoleopholdene. Derfor vil vi gerne komme og besøge dig og din oplæringsvirksomhed, når du er i oplæring. Det gør vi, fordi vi gerne vil se, hvad du laver, og hvordan du har det i din oplæring. Lærepladsbesøget er også en god anledning, hvis du eller din oplæringsvirksomhed har nogle spørgsmål om oplæringen.

Har du spørgsmål om at være i oplæring i Danmark?

Michael Sejer.jpg
Michael Sejer
Erhvervskonsulent

Nyheder

Internationalt
22-11-2023
1. og 2. præmie for bedste historie og film om oplæringsophold i udlandet
D. 22. november var to gartnerelever fra JU til præmieoverrækkelse i København. De havde nemlig vundet henholdsvis 1. og 2. præmien i to forskellige kategorier i årets OPU-konkurrence.
Uddannelser
10-11-2023
Få to uddannelser i én med en grøn EUX
Vi udbyder nu en fuld EUX på gartner- og anlægsgartner-uddannelserne med start fra sommeren 2024.
Uddannelser
08-11-2023
JMF-elever zoomer ind på gule maskiner
De Gule Uger er et af højdepunkterne uddannelsen for mange af eleverne, da de får lov at arbejde med de store entreprenørmaskiner i grusgraven i en hel uge.

Begivenheder

Rundvisning i Beder d. 6. marts 2024
06-03-2024
Har du lyst til at besøge vores skole?
Rundvisning på Bredballegård d. 10. april 2024
10-04-2024
Har du lyst til at besøge vores skole?
Rundvisning i Beder d. 1. maj 2024
01-05-2024
Har du lyst til at besøge vores skole?
Rundvisning på Bredballegård d. 6. juni 2024
06-06-2024
Har du lyst til at besøge vores skole?