Casper og Anton modtager "Medallion for Excellence" til EuroSkills LÆS MERE

Oplæring i Danmark

Du skal i oplæring flere gange i løbet af din uddannelse. Du kan vælge at være det samme sted hele tiden, eller du kan dele oplæringen op og få erfaring fra flere forskellige virksomheder. Dine oplæringsperioder er med til at udvikle dig både fagligt og personligt, og du skal i din første oplæring allerede på grundforløbet. Vi hjælper dig gerne med at finde ud af, hvordan du får den bedste oplæring.

Erhvervsoplæring på grundforløbet

Allerede på grundforløbet skal du i en kort prøveoplæring på 1-3 uger. Du kan bruge din grundforløbsoplæring til at prøve en bestemt virksomhed af inden den lange oplæring, og det er en god mulighed for at vise virksomheden, hvordan du vil være som lærling. Prøveoplæringen er også en god anledning til at øve dig i at skrive en ansøgning.

Er det svært at få en læreplads?

Der er gode muligheder for at få læreplads inden for landbrug, anlægsgartneri og gartneri. Der er færre lærepladser inden for skovbrug og som dyrepasser. Mange dyrepasserelever finder en læreplads i landbruget, hvor man kan passe kalve, grise og andre produktionsdyr. Mange anlægsgartnervirksomheder udfører også opgaver som skov- og naturteknikeren kender, fx træfældning og topkapning.

Hvor kan jeg søge en læreplads?

Du kan søge en læreplads hos alle virksomheder, der er godkendt til at uddanne lærlinge. Nogle virksomheder søger aktivt efter lærlinge, når de har ledige stillinger, men du kan også søge uopfordret. Du kan se alle godkendte oplæringsvirksomheder og søge lærepladser på lærepladsen.dk

Hvad er en uddannelsesaftale?

En uddannelsesaftale er en kontrakt mellem dig og den virksomhed, du skal i oplæring hos. Uddannelsesaftalen er med til at sikre, at du lærer det, du skal, i løbet af din uddannelse. Jo tidligere, du kan tegne en uddannelsesaftale med en virksomhed jo bedre. Du kan lave en uddannelsesaftale med en virksomhed allerede, inden du begynder på din uddannelse.

Hvordan er økonomien, når man er i oplæring?

Når du har en uddannelsesaftale, får du elevløn under uddannelse. Det betyder, at du får løn, når du er i oplæring, og når du er på skoleophold. Har du spørgsmål om løn eller lønsatser, kan du kontakte din fagforening.

Når du starter på en erhvervsuddannelse, kan AUB (Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag) hjælpe dig med at betale nogle af dine udgifter, når du skal i oplæring i Danmark. Der skal mindst være en samlet transporttid til og fra dit hjem og læreplads/uddannelsessted på 2½ time, inkl. ventetid med offentlig transport. Læs mere om reglerne hér

Hvad hvis min uddannelsesaftale bliver ophævet?

Hvis din uddannelsesaftale bliver ophævet, skal du kontakte skolen. Det gælder også, hvis du er i tvivl om noget vedrørende din uddannelsesaftale, eller hvis du har brug for sparring i forhold til din oplæring.

Lærepladsbesøg

Det er vigtigt for os at holde kontakten til dig og virksomheden, hvor du er i oplæring i mellem skoleopholdene. Derfor vil vi gerne komme og besøge dig og din oplæringsvirksomhed, når du er i oplæring. Det gør vi, fordi vi gerne vil se, hvad du laver, og hvordan du har det i din oplæring. Lærepladsbesøget er også en god anledning, hvis du eller din oplæringsvirksomhed har nogle spørgsmål om oplæringen.

Har du spørgsmål om at være i oplæring i Danmark?

Michael Sejer.jpg
Michael Sejer
Erhvervskonsulent

Nyheder

Navne
11-09-2023
Casper og Anton modtager "Medallion for Excellence" til EuroSkills
De landede på en flot 6. plads ud af de i alt 12 hold og modtog en såkaldt "Medallion for Excellence".
Navne
30-08-2023
Anton og Casper kæmper om guldet til EuroSkills
De to konkurrencedeltagere er klar til at forsvare Danmark i anlægsgartnerkategorien, når europamesterskabet for elever på erhvervsuddannelser og unge håndværkere løber af stablen i starten af september.
Internationalt
01-08-2023
JU modtager udmærkelsescertifikat fra Erasmus+
Vi har fået et etableret et stærkt internationalt netværk og en fast procedure for at sende elever og medarbejdere på ophold i udlandet. Som den eneste danske skole har vi fået et udmærkelsesbevis for vores store internationale indsats.

Begivenheder

Rundvisning i Beder d. 5. oktober 2023
05-10-2023
Har du lyst til at besøge vores skole?
Rundvisning på Bredballegård d. 7. november 2023
07-11-2023
Har du lyst til at besøge vores skole?
Binderiaften 2023
09-11-2023
Glæd dig til en aften fuld af inspiration og gode handler.
Åben Skole 2023
25-11-2023
Kom og oplev vores grønne univers og bliv klogere på, om en grøn karriere er noget for dig.