• Nyheder >
  • Jordbrugsmaskinfører-elever har fuldt fokus på entreprenørmaskiner under “De Gule Uger”

Jordbrugsmaskinfører-elever har fuldt fokus på entreprenørmaskiner under “De Gule Uger”

05-11-2019

Traditionen tro deltog jordbrugsmaskinfører-eleverne fra JU Århus igen i år i de såkaldte “Gule Uger” i uge 43-44. Her var der fuldt fokus på entreprenørmaskiner; herunder maskinstyring, sikkerhed og afsætning. Den første uge var teoretisk og den anden praktisk.

 

Eleverne bliver klædt godt på med teori og virksomhedsbesøg
De Gule Ugers allerførste dag foregår på skolens landbrugsafdeling, Bredballegård i Mårslet, hvor jordbrugsmaskinførerne får den indledende teoretiske undervisning omkring de opgaver, de efterfølgende skal ud og løse i grusgraven. Andendagen foregår i Beder på skolens anden afdeling. Her får de undervisning i afsætning og brug af måleudstyr hos en faglærer fra anlægsgartneruddannelsen. Tredjedagen går med virksomhedsbesøg hos Dansand A/S, og dagen efter besøger Leica Geosystems skolen for at give en gennemgang af det nyeste udstyr på markedet. Sidstnævnte har desuden stillet måleudstyr til rådighed til den praktiske træning i grusgraven. Den sidste dag af den første uge går med klargøring og transport af maskinerne og andet udstyr fra skolen i Mårslet til grusgraven i Stjær, som Harald Røgen og Sønner igen i år venligst har stillet til rådighed.

Solskin og frostklare dage med maskinerne i grusgraven
I skarp kontrast til sidste års store omgang mudder, som skabte ekstra udfordringer i grusgraven, så har omgivelserne være meget lettere at arbejde med i år. Med de store mængder nedbør, vi har oplevet det hér efterår, så er det ifølge faglærer Max Frederiksen, en særdeles positiv overraskelse at komme i grusgraven med de 26 elever, der skal træne deres maskinfærdigheder. Selv om det er en kold omgang, nu hvor nattefrosten for alvor har sat ind, så hjælper det nærmest evindelige solskin med at holde humøret højt hos de maskinglade elever, der ser denne uge som et højdepunkt i deres uddannelsesforløb. Elev Rasmus Brandhøj Nielsen, som har været i lære ved Tom Nykjær fra Ilbjerg, siger:

“Det har været rigtig spændende at få lov til at prøve kræfter med de forskellige maskiner. Og den type opgaver, som vi har arbejdet med i grusgraven modsvarer rigtig fint de opgaver, som man kunne ske at møde ude på maskinstationerne. Og så fungerer det rigtig godt at sammenholde den teoretiske del med den praktiske oplevelse i grusgraven.”

Udover fire CAT-maskiner og tre Fendt traktorer med vogne fra skolens egen maskinpark, har Volvo Danmark også bidraget med et udlån af en gravemaskine og gummihjulslæsser, som de både leverer til og afhenter hos JU Århus. Mandag til torsdag bruger eleverne i grusgraven, hvor de inddelt i syv hold skal løse syv forskellige typer opgaver. Fredagen bruger eleverne på rengøring af maskinerne, så de igen er klar til brug i andre sammenhænge.

 

Samarbejdspartnernes bidrag er afgørende
JU Århus sender en stor tak ud til de forskellige samarbejdspartnere, som gør det muligt at gennemføre De Gule Uger. Uden dem ville det ganske enkelt ikke være muligt at afvikle et undervisningsforløb af samme kaliber. Som erhvervsskole vægter JU Århus den praktiske del af undervisningen meget højt, og for det kan lykkes, er det afgørende med nogle gode faste samarbejdspartnere, som har lyst til og mulighed for at behjælpelige.Flere nyheder

Internationalt
22-11-2023
1. og 2. præmie for bedste historie og film om oplæringsophold i udlandet
D. 22. november var to gartnerelever fra JU til præmieoverrækkelse i København. De havde nemlig vundet henholdsvis 1. og 2. præmien i to forskellige kategorier i årets OPU-konkurrence.
Uddannelser
10-11-2023
Få to uddannelser i én med en grøn EUX
Vi udbyder nu en fuld EUX på gartner- og anlægsgartner-uddannelserne med start fra sommeren 2024.
Uddannelser
08-11-2023
JMF-elever zoomer ind på gule maskiner
De Gule Uger er et af højdepunkterne uddannelsen for mange af eleverne, da de får lov at arbejde med de store entreprenørmaskiner i grusgraven i en hel uge.