• Nyheder >
  • JU Århus viser miljøministeren biodiversitet i de grønne uddannelser

JU Århus viser miljøministeren biodiversitet i de grønne uddannelser

11-03-2022

Som grøn erhvervsskole uddanner vi de hænder, som skal sørge for, at de mange biodiversitetsprojekter i bl.a. byer, parker, haver og på kirkegårde rent faktisk bliver ført ud i livet. Miljøminister, Lea Wermelin, har besøgt os i Beder, hvor hun på tæt hold oplevede nogle af vores mange indsatser på området.TORSDAG D. 10. MARTS: Iført gummistøvler lagde miljøministeren vejen forbi JU Århus og var på en walk’n talk sammen med forskellige repræsentanter fra skolen. Hun snakkede blandt andet med de to anlægsgartnerelever, Nanna Olsen Westerlund og Kasper Augustinus Jørgensen. De præsenterede deres innovationsprojekt, hvor de havde integreret nogle spændende biodiversitetsløsninger i planlægningen af en moderne privat have – side om side med mere traditionelle løsninger. Danmark er blevet kultiveret gennem mange år, og danskerne er et folkefærd, der går meget op i deres haver. Så udviklingen mod mere vilde haver er en proces og en kulturændring, men Nanna og Kaspers projekt demonstrerer netop, at det ene ikke udelukker det andet. Lea Wermelin understreger:

”Med den store haveinteresse, så er der god grobund for, at man gerne vil dykke ned i, hvad der er det nye og udvide sin horisont i forhold til biodiversiteten. Der er en nysgerrighed efter, hvad vi kan vi lære af sådan nogle som jer (red. Nanna og Kasper)”.

Så udover at udføre selve opgaverne kan skolens elever og færdigudlærte med deres store faglige ekspertise på området altså også være med til skubbe på debatten og flytte nogle mentale barrierer i forhold til, hvordan vi opfatter grønne områder.

Ministeren fik også en snak med eleverne og en underviser fra skolens blomsterbinderuddannelse omkring mulighederne for at bringe mere af den danske natur ind i buketter og andet binderiarbejde. Ved at bringe den danske natur ind i stuerne får man også mere fokus på den og dens æstetik.


En anden af deltagerne i ministerbesøget, var næstformand i JU Århus’ bestyrelse, Thomas Møller fra 3F. Han siger om skolens rolle i forhold til at sikre mere vild dansk natur:

”Vi er den største grønne erhvervsskole i Nordeuropa. Vi har både landbrugsfaglige uddannelser og gartner- og anlægsgartneruddannelserne, samt adskillige andre grønne erhvervsuddannelser og kurser. Det giver skolen en stærk tværfaglighed – og et unikt fagligt miljø. Vi uddanner fagfolkene, som rent praktisk udfører den natur- og miljøpolitik, som politikerne udstikker. Den grønne omstilling sker ikke natten over, så vi arbejder benhårdt på at få udviklet undervisningen, så den er tilpasset de nye krav, som samfundet stiller. Vores opgave er at få klædt eleverne og kursisterne ordentligt på til at løse de mange opgaver ude i brancherne – for efterspørgslen er allerede enorm.”Lea Wermelin har en mission om at skabe mere vild natur i Danmark. Hun er som et led i sin kampagne ”Sammen om et vildere Danmark” på en NaTur de VILDE Danmark, hvor hun på sin turné har lagt vejen forbi JU Århus. Målsætningen med kampagnen er at få kommuner og danskerne generelt til at dyrke, hylde og omfavne den vilde natur – samtidig så deltager alle landets kommuner i konkurrencen om at blive ”Danmarks VILDESTE kommune”.